[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]
Välkommen

Välkommen till
Maupertuis Tornedalen!

 Är jorden i form av en citron eller en mandarin? Frågor om jordens form orsakade en het debatt i vetenskapliga kretsar i början av 1700-talet. Det var frågan om kungen och folket ära.  Att utreda frågan fransk vetenskapsakademien skickade två vetenskapliga expeditioner till jordens ändar: den andra till ekvatorn och den andra till polcirkeln.

År 1736 Pierre-Louis Moreau de Maupertuis ledade den geodetiska uppdraget till Lappland, Tornedalen för att mäta längden på en viss båge av meridianen. Han var en fransk matematiker och astronom. Kung Ludvig XV av Frankrike finansierade expeditionen som utfört mätningarna under ett år, en fantastisk prestation med tanke på de instrument och metoder för tiden.

Resultaten, som publicerades i böcker och brev ingår också detaljerad information om liv, nature, fenomen och människor som bor nära polcirkeln i Tornedalen. Efter avkastningen hem till Paris beskrivningarna uppmärksammade magiska norr med Aurora Borealis, midnattsol, hem för älvor och nordisk gästfrihet. Maupertuis Tornedalen blev nummer ett destination, den europeiska intelligentians dröm resmål. Välkommen att hitta samma magin.

Mer information på svenska kommer i framtiden.